capçalera

Endavant Penedès

18 d’octubre 2007

Diada del Nou d'Octubre a València

Enfortim l'Esquerra Independentista, Construïm la Unitat Popular! Amb aquest lema l’Esquerra Independentista ha convocat la diada Nacional d’aquest Nou d’Octubre. Així, les organitzacions independentistes Endavant-OSAN, Maulets i CAJEI han convocat per primer cop, una diada del País Valencià totalment unitària.(València 10 d’octubre 2007) La manifestació, com ja és habitual estava convocada per la Comissió Nou d’octubre, integrada per ACPV i altres organitzacions polítiques com Revolta, BLOC, EU o ERPV, i per l’Esquerra Independentista.

La convocatòria, assenyalada per començar a les 18’00h. de la vesprada, s’iniciava amb la crema d’una peça d’escacs de grans dimensions, on es podia llegir “Escac al rei”. Milers de persones, 10.000 segons l’organització, s’han donat cita un any més per defensar i fer valer els drets del poble valencià davant les agressions històriques espanyoles i, particularment pels darrers casos d’agressió a la cultura catalana, com la clausura dels repetidors de TV3 al País Valencià o els intents de criminalització i persecució per la crema d’imatges de la família borbònica.

La manifestació encapçalada per la pancarta de la comissió Nou d’Octubre on es trobaven diversos dirigents d’organitzacions convocants, anava seguida de diversos col·lectius i partits polítics, tancant-la el bloc de l’Esquerra Independentista amb la participació més nombrosa, amb molta diferència.El recorregut, com acostuma a ser habitual als darrers anys s’ha modificat, eixint de Sant Agustí cap al carrer Xàtiva, a continuació pel carrer Colom per concloure a la plaça del Parterre, sota l’estàtua de Jaume I. El motiu del canvi de traçat es troba en la convocatòria a la mateixa hora, i coincidint amb part del recorregut històric de la manifestació de la nova festa de “Moros i Cristians”. Festa sense cap tradició al Cap i Casal, impulsada, curiosament, per falles de Ciutat Vella.

Un cop iniciada la manifestació, ha sorprès la proximitat durant tot el recorregut de la Policia Nacional espanyola, fet que no ocorria des de feia temps. L’actitud intimidatòria i provocadora ha tingut resposta per part del bloc independentista amb crits i xiulets. Un altre fet a destacar ha sigut la presència escassa, però sorollosa d’una trentena de manifestants feixistes que han intentat trencar la manifestació. Mentre que als inicis de la manifestació van irrompre de manera violenta amb empentes i corregudes, més endavant va ocórrer tot el contrari. La provocació constant dels feixistes sota la passivitat policíaca (o més ben dit col·laboració), va caldejar els ànims dels manifestants i, en un moment determinat, a l’alçada del carrer Colón, un grup de gent va córrer darrere d’ells fent-los fora. Les consignes contra la família reial, la llibertat dels presos o per la dignitat del poble català han sigut constants en tota la manifestació.

Quan s’arribava a l’estàtua de Jaume I començaven els parlaments, que, també per primer cop, anaven a comptar amb la presència oficial de l’Esquerra Independentista. Per a la sorpresa i indignació dels primers manifestants, que ja havien arribat, els parlaments començaven sense que el gruix de la manifestació concloguera el recorregut. De manera fugissera començava el parlament, i abans que donara temps a vore que passava s’havia desmuntat l’equip i que la Comissió nou d’Octubre abandonava de manera precipitada el Parterre.La gent sense saber què passava va esperar que començara el parlament de l’EI, encara que amb unes condicions més precàries ja que es va tindre que recórrer a un megàfon. El discurs es va centrar en l’anàlisi de les darreres eleccions autonòmiques i locals lamentant el triomf de la dreta més espanyola, però també les claudicacions i renúncies dels partits anomenats progressistes i valencianistes. Més endavant es va recordar el procés de reforçament que està vivint l’EI i la importància d’avançar en les diverses lluites sectorials (estudiantil, de classe, antirepressiva o electoral). Per últim es va denunciar la campanya de manipulació política amb l’intent de clausura dels repetidors de TV3 al País Valencià, i els actes de solidaritat arreu dels Països Catalans arran de la crema de fotografies dels borbons. Un cop finalitzat el parlament diverses imatges de la família reial prengueren foc de manera espontània abans que sonara la Muixaranga.

Durant tot el temps que va durar el parlament la presència de feixistes fou constant (només una vintena), això sí, sota la protecció dels antiavalots de la Policia Nacional espanyola. Potser aquest va ser el factor que va provocar la fugida, sota la mirada incrèdula de la resta de manifestants, dels partits de la Comissió Nou d’Octubre.