capçalera

Endavant Penedès

03 de maig 2012

Crònica de l'1 de maig al Penedès

El Penedès s'organitza i es mobilitza contra les retallades i la Reforma Laboral

Amb el lema 'Contra les retallades i la reforma laboral, lluita social!', l'organització Endavant i el sindicat CGT hem impulsat diversos actes a l'Alt Penedès al voltant de la jornada de lluita obrera de l'1 de maig amb la manifestació del dissabte 28 a Vilafranca com a mobilització central. Passades les sis de la tarda, més d'un centenar de persones sortíem de la plaça de la vila convocades per Endavant, la CGT, l'Assemblea de Joves, la CUP, l'Ateneu X, l'Assemblea pels Drets Socials i la Intersindical-CSC.

Al llarg del recorregut es van cridar lemes en defensa de la sanitat i l'ensenyament públics i de qualitat, contra la reforma laboral, en defensa dels drets socials i laborals i contra la repressió. En arribar altre cop davant l'Ajuntament, es va llegir un manifest en què s'evidenciava que 'la pèrdua de drets és cada vegada més important i la Reforma Laboral i les Retallades Socials al costat del Pacte Social, representen el cop definitiu. El dret al treball no existeix. El salari, les vacances, la seguretat, la mobilitat, les funcions, el nostre descans, la salut... tot ho decideix l’empresari. Hem perdut el dret a la pensió digna, a l’estabilitat en l’ocupació, ens baixen el sou, ens acomiaden, ens prenen l’habitatge, ens quedem sense ajudes per seguir sobrevivint. Es privatitzen els serveis públics mentre retallen les despeses socials perquè l’educació, la sanitat o les cures, per exemple, només estiguin garantides als qui poden pagar-ho'.
També es va fer una crida a 'recuperar els drets que ens han arrabassat, el dret al treball, a tenir un salari, una pensió i un habitatge digne, uns serveis públics de qualitat i gratuïts per a tota la població impedint que uns pocs rics i sense escrúpols ens manipulin i explotin perquè treballem humiliats només al servei dels seus interessos.' I per concloure la protesta es va recordar que cal seguir exigint amb força la llibertat immediata per les vaguistes empresonades: el Javi, el Dani, l'Isma i la Laura.

A banda de la manifestació cal posar l'accent en què, enguany, s'ha treballat per estendre els actes més enllà de Vilafranca, impulsant actes a Sant Sadurní, Sant Martí i Riudebitlles comptant amb la col·laboració de les CUP locals. Un primer pas per tornar a remoure la comarca i fer que les lluites populars tornin a desenvolupar-se i fer-se sentir arreu del territori.
Així, s'ha fet una xerrada sobre la situació de la sanitat pública a Sant Sadurní amb l'Isa Garnika, membre de la CGT i treballadora de la sanitat pública i Sergi Farreras, membre de la Intersindical-CSC i treballador de la sanitat pública.
A Sant Martí Sarroca s'ha fet una xerrada sobre la Reforma Laboral amb l'advocat laboralista Dídac Gallego.
I a Riudebitlles s'ha projectat el film de Ken Loach 'La cuadrilla' i s'ha fet un debat sobre la lluita obrera.


Vegeu el vídeo de la manifestació a : http://www.rtvvilafranca.cat/noticies-rtvvilafranca/societat/29309-l1-de-maig-es-presenta-com-un-dia-de-reivindicacio-contra-la-involucio-de-lestat-del-benestar.html<